Tromsø kommunes badebonanza

Verdens største innendørs badeanlegg, Tropical World fem mil utenfor Berlin.
Verdens største innendørs badeanlegg, Tropical World fem mil utenfor Berlin.

Som familiemenneske med små barn, har jeg i mange år gledet meg til at vi en gang skal få et godt nok badeanlegg her i Tromsø. Godt nok, er et anlegg hvor vi kan lære våre barn å svømme og som kanskje har et middels stort varmebasseng, slik at også de minste kan bli kjent med vann. Treningsfasiliteter for svømming må vi også ha og kanskje en vannsklie. I dag bruker vi Alfheim, som er et fantastisk bygg arkitektonisk, men som man dessverre etter flere års forfall, har murpuss i tennene etter en tur med ungene. Allikevel er jeg veldig glad i Alfheim! 

Det finnes ikke mellomting. Enten krangler politikerene så busta fyker og ingenting skjer, eller så mister vi totalt gangsyn når vi endelig blir delvis enig. Vi trenger ikke et monsteranlegg til anslagsvis 600 mill. Vi trenger en passe stor plass til kanskje halve prisen, en plass for trening og svømmeopplæring. En plass som prismessig blir tilgjengelig for alle innbyggere. På Alfheim koster en barnebillett i dag kr 45. På Aquarama i Kristiansand, som er referanseanlegg for Tromsø Kommune, er prisen over det dobbelte.

Jeg har ikke tro på at det nye svømmeanlegget vil tiltrekke seg så mye folk fra omegn som politikerene sier, slik at det vil bli økonomisk forsvarlig. Folk kommer ikke til å reise til Tromsø for å bade. Til det har vi for mange gode anlegg i nærområdet, som Grottebadet i Harstad, Polarbadet i Målselv og Nordlysbadet i Alta.

Nordlysbadet som sto ferdig i 2011, sliter allerede økonomisk og må be om ytterligere bidrag fra kommunen. Byggekostnadene ble i sin tid først anslått til 80 mill. Etter finregning ble prisen 160 mill. og når alle regningene var på bordet, endte det på 260 mill. Et anlegg i omtrent samme størrelse vil være mer forsvarlig i Tromsø.

Å drifte alt som har med vann å gjøre er ekstremt dyrt. Hvordan skal kommunen klare driftskostnadene på monsteranlegget, når lille Alfheim har fått råtne på rot? For ikke snakke om alle de små svømmehallene som ble lagt ned en etter en, fordi det ikke var penger til vedlikehold? 

Har tre små barn som alle gleder seg til et badeanlegg som er litt mer i tiden. Selv er jeg også glad i vann og håper på et nytt og bedre anlegg. Bare ikke dette monsteranlegget til 600 mill. – som fort blir til 800-900 mill. når alle regningene er betalt.

Jeg vil oppfordre politikerne, til å styre tankene litt mot det man ofte hører fra NHO når det nærmer seg lønnsoppgjør, de maner til moderasjon.

Legg igjen en kommentar